Wednesday, September 9, 2009

Tom Yam Makan KesukaanKu... ummm....



korang nak tau.. sy ni suka makan tom yam.. xkisah la masak cmna pun.. yg penting ada rasa sup tom yam... asal je kwn2 ajak makan kat luar, mesti nak tom yam... umm.. entah la... first time makan tom yam waktu mula2 hosmate kat KUO nak masak tom yam.. pas 2 cuba2 nak makan kat makan tom yam kat kedai makan plak.. huhu... sedap... hehe.. sy skg ni pun dah pandai dah masak tom yam.. wawawa.. macam x pcya kan.. hehe... dah namanye favourite kan.. kat sabah tomyam2 ni x femes pun.. 2 xtau.. smpai kat semanjung ni la dah pandai plak nak makan tom yam.. huhu... kwan sy kata, klw ada ksempatan, dia nak ajak sy makan tom yam yg paling seeedaap kat Malaysia ni.. umm.. sy pun xtau tmpt 2.. nak2.. nak rasa, akan ku jejaki jua... Insya Allah.. ha... hari ni, sy bagi resepi tom yam.. resepi ni pun men celup je kat org.. huhu.. xpe la kan... kita share sama..

Bahan A
500 gm ayam [potong kecil]
1 batang carrot [potong pendek]
1 biji bawang besar (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
8 biji cili padi (diketuk)
2 cm lengkuas (diketuk)
1 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar pes tomyam
1 batang celery (potong kecil)
3 helai daun limau purut (koyakkan)
Air & garam secukupnya

Bahan B

100 gm bunga kobis
2 biji tomato (dibelah 4)
2 biji limau nipis (ambil jus)
1 pokok daun ketumbar (cincang)

Cara membuat

1. Masukkan semua bahan A dan renehkan sampai lembut
2. Masukkan bunga kobis dan buah tomato. Biarkan mendideh dan tutup api.
3. Masukkan air limau nipis dan daun ketumbar dan hidangkan.

p.s~ Tiba-tiba pula rasa nak makan Tom Yam Campur. Sebab tu la saya masukkan menu ne... hehheheee... bagi yang ingin cuba memasak Tom Yam Campur ne sendiri... semoga berjaya... saya dah cuba dah... memang sedap.. yumyum... ^_^

No comments:

Post a Comment